Skip to content
Studio
Commercial
Residential
Click
& hold
play
close
Lights Off Lights On

Elysium

Perched atop a hill, one hundred and fifty meters above the ground, only six hundred meters from the sea, Elysium is a secluded 700 sq. m. estate sitting on a one-acre plot, that offers panoramic vistas of Mykonos town. Guided by the elevated terrain, the architectural design endeavors to seamlessly integrate the beauty of the surroundings into every facet of the house, offering its inhabitants a serene and profound immersion into the Cycladic landscape.
WIP-Elysium-2
WIP-Elysium-3
Elysium spans three levels, with one upper level above the ground and two subterranean levels with one single exposed facade. The upper level boasts a primary bedroom with ensuite bathroom, an outdoor jacuzzi, and a private terrace.
WIP-Elysium-4
The lower level showcases four suite-style bedrooms with terraces connected to the elongated infinity pool and panoramic views over the Aegean sea. Adjacent to the pool are the living spaces, enhanced with expansive floor-to-ceiling openings that dissolve the demarcations between interior and exterior environments.
WIP-Elysium-6
WIP-Elysium-6
A staircase, aligned parallel to the pool, elegantly connects the two floors, while a generous skylight hall along the rear of the residence floods the interior with natural light.
WIP-Elysium-9
WIP-Elysium-9
WIP-Elysium-11
WIP-Elysium-12
Further down, the lower level with its independent entrance unveils three guest bedrooms, each featuring an ensuite bathroom and direct access to a private garden filled with plants and trees found in the Mediterranean basin. While being underground, light and air permeate the villa through an open-air corridor at the back.
WIP-Elysium-14
WIP-Elysium-15
Elysium's architectural narrative is embodied through the use of natural stone, wooden window frames, and forged cement, culminating in a harmonious blend of contemporary elegance that is fully integrated to its environment.

Location: Mykonos, Cyclades, Greece
Client: Private
Status: Completed
Date: 2016
Architectural Design: wip architects, Christos Vlachos
Supervision & Construction: Christos Vlachos
Photography: Stavros Niflis

Papagou Residences
0:00